+36 (30) 892-5506

turrisamici@gmail.com

COVID-19 a legfontosabb betegség ami a napi betegellátást érinti.
Féljünk Bátran?

Járványok idején megváltozik a fontossági sorrend az emberek életében. A betegségek a járványok mellett is ugyanúgy fordulnak elő, a heveny hurutok, és a kapcsolódó szövődmények is nehézzé teszik a tünetek szerinti elkülönítést.

Történeti időkben pestisjárvány a XIV. században Európa lakossága nagy részét kiirtotta, többször visszatért és bizonyos értelemben Amerika felfedezéséhez Cristoforo Colombo utazásának Kasztíliai Izabella királynő és Aragóniai Ferdinánd általi finanszírozása révén is hozzájárult. Bár hajósunk Indiába indult aranyért.

Ma már a világ a járványok terjedése szempontjából nem ilyen nagy és távoli, ahogy a „hat kézfogásból a világot körbefogtuk”, mindenhol minden megjelenik elmélete a kórokozók terjedésére is igaz.

Legutóbb 2015-ben a MERS-járvány (angolul Middle East respiratory syndrome coronavirus, vagy MERS-CoV _Közép Keleti Légúti Koronavírus Syndrpoma) okozott pándemiát. Hazánkban a 2015-ös influenzajárvány kapcsán az előző évek azon időszakában elhaltaknál mintegy 4.2 %-kal többen (https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/mo/mo2015.pdf) vesztették életüket. A járványok kapcsán a tudatosság a védekezés, egyéb izgalmak, gazdasági félelmek a vitaminraktáraink állapota, az alapbetegségek, gyógyszeres kezelése, az immunstátusz, diéta, edzettség mellett, utazási szokásaink, lakás-, munkakörülményeink is mind befolyásolják a betegség lefolyását és gyakorta kimenetelét.

Megfertőződhet, ha belélegzi a vírust, amikor egy COVID-19-cel fertőzött személy közelében tartózkodik, vagy vírussal szennyezett tárgyat érint, majd a szeméhez, az orrához vagy a szájához nyúl. Jelenleg a cseppfertőzéssel terjedő vírusok felszíni zsírtartalma, a genetikai örökítőanyagban szabadon és rendezetlenül megjelenő mutációk- változások olyan felszíni antigéneket és ezek kombinációit eredményezik, amelyek befolyásolják a lehetséges immun-védekezés kialakulását a megbetegedettekben.

A mostani, kínai Wuhanban 2019 októberében kitört koronavírus – SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome = „Súlyos Akut Légzőszervi Szindróma”) -CoV-2- C19 járvány kapcsán nagyon sok ismeret jelent meg magyarul is. A wuhani orvosok szinte „vérrel írt” összefoglalóját kiváló magyar fogorvos kollégák fordították magyar nyelvre.

A hivatalos tájékoztatók rendeletek tömege is a lehetséges tudásbázis alapján folyamatosan finomított utasításokat foglalnak össze, melyek lényegében, a távolságtartás, maszk helyes viselése, a szappanos vagy fertőtlenítőszeres kézmosás, fertőtlenítés gyakori ismétlését írja elő. Akinek egészségügyi gondja van, baleset érte, annak meg a 2019 januárjától miniszteri rendeletben előírt triázsolás szabályai szerint kell bejutnia az egészségügyi intézménybe, előzetes telefonos bejelentkezés/ helybiztosítás után. Majd testhőmérséklet mérés, és a megfelelő kérdőíven a köhögés, légszomj, láz, szaglás, vagy ízérzés zavarára kérdeznek rá, amelyek jelenléte felveti a fertőzést. [1]

A COVID–19 megbetegedés tünetei: láz, orrfolyás, fáradtság, száraz köhögés, légszomj.[2]

A szagló- és ízlelőképesség teljes vagy részleges elvesztése.

A betegség súlyosabb lefolyású, halálozás magasabb az idősebbeknél (50 és 60 éves betegek) és a krónikus betegeknél.[4][5]

Az új koronavírus súlyos szövődménye a tüdőgyulladás (Novel Coronavirus-Infected Pneumonia (NCIP))[7] tünetei más típusú tüdőgyulladásokhoz nagyon hasonlóak: magas láz, száraz, köpetürítéssel nem járó köhögés, légzési nehézségek, izomfájdalmak, fáradékonyság.[6]

Jelenleg a PCR (polymerase Chain Reaction) molekuláris biológiai módszer az alkalmas és elfogadott azonosítója a fertőzésnek. A Lehetséges fertőzés megtörténte után egy úgynevezett vak időszak következik, amely során 5-9 napon át növekszik a fertőzöttben a vírusszint eléri a rendkívül érzékeny PCR módszerrel annak kimutathatóságát. [8]

A mintát éhgyomorral veszik, lehetőleg az orrfenéken a garatig és a lágyszájpad felett a garatba vezetett kis vattapamacsos pálcika-törlővel, mely mintát transzportoldatba mosnak le, ebből történik a tesztelés. Ott a vírus genomját kimutató, úgynevezett primerrel keverik össze, amely megfelelő génszakaszt azonosít, így történik a teszt.

Ha pozitív, azt jelenti, hogy kimutatható vírus RNS-ét azonosították a levett mintában, azaz a betegben a fertőzést okozó vírus jelen van.

Ettől a fertőzéstől védő biztonságos védőoltást, immunizálást a jelenleg III. klinikai kipróbáláson átesett oltóanyag még nem áll rendelkezésre, az utolsó humán tesztek önkénteseken folynak jelenleg.

A COVID-19-ben megbetegedők többsége enyhe vagy közepesen súlyos tünetek jelentkeznek, és a gyógyulás speciális ellátás nélkül bekövetkezik. A vírus elleni védekezés legjobb eszköze bizonyosan a védőoltás lehet. Az elmúlt 10 hónapban több közleményben írtak olyanokról, akik a korábbi koronavírus fertőzés kihordása után hónapokkal újra koronavírussal fertőződtek meg. Jelenleg az előírt védekezési módszer egymás közötti betartása a legfontosabb, és annak a tudata, hogy a kinek valamilyen betegsége van amellyel orvoshoz kell fordulnia, ugyanúgy törődjön azzal is, mintha nem lenne koronavírus pandémia.

[1]Tájékoztató az új koronavírus (2019-nCoV) okozta … – ANTSZ www.antsz.hu

[2] Coronavirus Infections. medlineplus.gov.

[3] A szaglás elvesztése… medlineplus.gov.

[4] Novel Coronavirus (2019-nCoV) and You. cdc.gov.

[5] CDC 2019 Novel Coronavirus Homen About 2019-nCoV Symptoms. cdc.gov.

[7]Updates on Novel Corona Virus (COVID-19)www.who.int [6] Coronavirus Disease 2019 (COVID–19). CDC.

[8] https://www.qiagen.com/gb/resources/resourcedetail?

 

Olaszországi ajánlások a járvány kezdetekor:

 1.  Senki sem léphet be és nem léphet ki a lezárt területeken, kivéve ha bizonyítottan családi vagy munkahelyi okai vannak.
 2. Kerülni kell a térségen belüli mozgást, kivéve ha sürgős személyes vagy munkahelyi okok indokolják, és nem halaszthatók el.
 3. Tünetekkel (légúti fertőzés és láz) szenvedő embereknek „erősen ajánlott” otthon maradni.
 4. Az egészségügyi dolgozók szokásos szabadidejét felfüggesztik
 5. Minden oktatási intézmény (iskolák, egyetemek stb.), Edzőtermek, múzeumok, síállomások, kulturális és társadalmi központok, uszodák és színházak bezárása.
 6. A bárok és éttermek korlátozott nyitvatartási ideje 6: 00–18: 00, és az emberek között legalább egy méter távolság legyen.
 7. Minden kocsmának és klubnak be kell zárnia.
 8. Minden kereskedelmi egységnek gondoskodnia kell az egy méter távolságról az ügyfelek között. Amelyek ezt nem tudják megtenni, azokat be kell zárni. A templomok nyitva maradhatnak, amíg garantálják ezt a távolságot.
 9. A család és a barátok kórházi látogatása korlátozott
 10. A munkaértekezleteket el kell halasztani. Ösztönözni kell az otthoni munkát.
 11. Minden sporteseményt és versenyt törölni kell. A fontos események zárt ajtók alatt tarthatók.
 12. Két nappal később hozzátették: Nem, be kell zárni minden olyan vállalkozást, amely nem döntő jelentőségű. Tehát most bezárunk minden kereskedelmi tevékenységet, irodát, kávézót és üzletet. Csak a szállítás, a gyógyszertárak és az élelmiszer boltok maradnak nyitva.”

www.salute.gov.it